28.12.23

ЗВІТ З ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗА І СЕМЕСТР 2023/2024 Н. Р.

                                                         ЗВІТ З ВИХОВНОЇ РОБОТИ

    ЗА І СЕМЕСТР 2023/2024 Н. Р.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 №463-IX у закладах освіти виховний процес є невід’ємною складовою освітнього процесу і має ґрунтуватися на загальнолюдських цінностях, культурних цінностях українського народу, цінностях громадянського (вільного демократичного) суспільства, принципах верховенства права, дотримання прав і свобод людини і громадянина тощо. Виховання є невід’ємною складовою освітнього процесу, є наскрізним процесом, охоплює усі сфери шкільного життя і має ґрунтуватися на цінностях.

Виховна робота закладу спрямована на виконання положень законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про позашкільну освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 27.08. 2010 №778 «Про затвердження Положення про загальноосвітній навчальний заклад», розпорядження Кабінету Міністрів України № 988-р від 14.12.2016 «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» зі змінами (розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 592-р), наказів Міністерства освіти і науки України, від 31.10.2011 № 1243 «Про основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України», від 25.11.2011 № 1358 «Про виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 № 1039 «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» зі змінами (Розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.02.2017 №92-р (92-2017-р), листа МОН від 10.08.2022 № 1/9105-22 «Щодо організації виховного процесу в закладах освіти у 2023/2024 н. р.», листа МОН «Про здійснення превентивних заходів серед дітей та молоді в умовах воєнного стану в Україні » від 1305.2022 р. № 1/5119-22, листа МОН «Про забезпечення психологічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні» від 29.03.2022 р. № 1/3737-22, листа МОН «Про здійснення превентивних заходів серед дітей та молоді в умовах воєнного стану в Україні » від 1305.2022 р. № 1/5119-22, листа МОН «Про забезпечення психологічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні» від 29.03.2022 р. № 1/3737-22, указу Президента України від 16.03.2022 року №143/2022 «Про загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України», наказу МОН України від 06.06.2022 року «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 №641», з метою забезпечення чіткої організації виховного процесу, позаурочної зайнятості учнів та вихованців закладів загальної середньої та позашкільної освіти, створення безпечного освітнього середовища.

Виховання органічно поєднане з процесом навчання дітей, опанування основами наук, багатством національної і світової культури.

У Новій українській школі виховний процес спрямовуватися на формування:

·        відповідальних та чесних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству;

·        поваги до гідності, прав, свобод, законних інтересів людини і громадянина;

·        нетерпимості до приниження честі та гідності людини, фізичного або психологічного насильства, а також до дискримінації за будь-якою ознакою;

·        патріотизму, поваги до державної мови та державних символів України, поваги та дбайливого ставлення до національних, історичних, культурних цінностей, нематеріальної культурної спадщини Українського народу, усвідомленого обов’язку захищати у разі потреби суверенітет і територіальну цілісність України;

·        усвідомленої потреби в дотриманні Конституції та законів України, нетерпимості до їх порушення, проявів корупції та порушень академічної доброчесності;

·        громадянської культури та культури демократії;

·        культури та навичок здорового способу життя, екологічної культури і дбайливого ставлення до довкілля;

·        прагнення до утвердження довіри, взаєморозуміння, миру, злагоди між усіма народами, етнічними, національними, релігійними групами;

·        почуттів доброти, милосердя, толерантності, турботи, справедливості, шанобливого ставлення до сім’ї, відповідальності за свої дії;

·        культури свободи та самодисципліни, відповідальності за своє життя, сміливості та реалізації творчого потенціалу як невід’ємних складників становлення особистості.

Особлива роль в організації виховної діяльності в закладі освіти належить класним керівникам. Діяльність класного керівника регламентується «Положенням про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти», затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 6 вересня 2000 року № 434, затвердженим в Міністерстві юстиції України 26 вересня 2000 року за №659/4880 (зі змінами).

Єдність навчання, виховання і розвитку учнів забезпечується спільними зусиллями всіх учасників освітнього процесу.

Успіх виховного процесу залежить від відносин між вчителем і учнем, які повинні будуватися на основі співдружності, співробітництва і ділового партнерства.

У період воєнного стану в нашому суспільстві відбувається радикальна перебудова у сфері виховання: необхідність формування нового українця, що діє на основі національних та європейських цінностей.

Питання про стан виховної роботи у нашому закладі , питання морального виховання учнів на уроках та в позаурочний час та виконання «Плану заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання учнів школи до 2025 року»; постійно слухаються на нарадах при директорові, педрадах, засіданнях  профспільноти класних керівників, загальношкільних зборах та конференціях і відображається у відповідних наказах.

Виконуючи завдання і реалізуючи основні принципи виховної роботи, педагогічний колектив закладу орієнтується на нормативно - правову базу з питань виховної роботи.

Для їх реалізації у школі був розроблений план виховної роботи навчального закладу та плани виховної роботи класних керівників. Ці плани охоплюють всі напрямки виховання:

-         Ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави правове;

-         Ціннісне ставлення особистості до сім`ї, родини, людей;

-         Ціннісне ставлення особистості до праці;

-         Ціннісне ставлення до природи;

-        Ціннісне ставлення особистості до культури і мистецтва;

-        Ціннісне ставлення особистості до себе.

Найбільшу увагу в своїй роботі педагогічний колектив приділяв вихованню в своїх учнях моральних якостей: доброзичливості, поваги до людської гідності, милосердя, доброти, толерантності, потреби в емоційному та духовному контакті з людьми, потреби у самоповазі, патріотизму, національної самосвідомості, розуміння приналежності до українського народу.

В основу діяльності школи покладено принцип гуманізму, демократизму, незалежності від політичних, громадських та релігійних організацій, поєднання загальнолюдського і національного взаємозв’язку, розумового, морального, фізичного і естетичного виховання, науковості, диференціації, індивідуалізації змісту і форм освіти, розвиваючого характеру навчання.

З ціллю організації зайнятості учнів, забезпечення повноцінного всебічного розвитку учня, розумового естетичного, фізичного та розвитку природних здібностей створена система особистісного підходу.

На початку навчального року класні керівники ознайомили учнів з правилами внутрішнього розпорядку школи, проінформували про поведінку під час воєнного стану, використання мобільних телефонів та заборону тютюнопаління, споживання алкогольних напоїв. Постійно проводились заходи щодо інформування новин та найважливіших подій в школі, в державі, в світі, проводився аналіз відвідування учнями занять.

Відповідно до наказу МОН від 06.06.2022 № 527 «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641» у 2023/2024 навчальному році серед виховних напрямів найбільш актуальними виступають громадянсько-патріотичне, духовно-моральне, військово-патріотичне та екологічне виховання як основні складові національно-патріотичного виховання.

Класні керівники 1-9 класів акцентували увагу на тому, що патріотизм - це звичайний стан повсякденного життя людини, який виявляється не тільки під час надзвичайних ситуацій, а і у прагненні жити в Україні, розумінні необхідності дотримання конституційних та правових норм, володінням державною мовою, шанобливим ставленням до історії, культури та традицій українського народу.

Національно-патріотичне виховання є складовою виховного процесу, головною метою якого є набуття молодими громадянами соціального досвіду, готовності до виконання громадянських і конституційних обов'язків, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури взаємин, формування особистісних рис громадянина Української держави.

Учні школи приймають активну участь в громадському житті школи і класу. Діти є досить активними та охоче беруть участь у різноманітних шкільних конкурсах і змаганнях. Результатом роботи співпраці класного керівника та активу учнівського самоврядування є демократичні стосунки у колективі, організація та проведення свят, виховних годин, конкурсів, створення дитячих проєктів, акцій.

Протягом першого семестру в закладі були проведені такі заходи:

-У вересні 2023 року було проведено місячник основ безпеки життєдіяльності. Мета місячника: пропагування здорового способу життя; проведення оздоровчо-профілактичної роботи серед підлітків; формування усвідомлення учнями ролі фізичної досконалості у гармонійному розвиткові особистості.

-1 вересня 2023 року було проведено свято Першого дзвоника «Шкільна родино нас вітай! Свій перший клас ти радо зустрічай». Для учнів 1-9 класів були організовані уроки національно-патріотичного спрямування.

-Класними керівниками проведено вступні інструктажі з правил поведінки під час повітряної тривоги, попередження дитячого травматизму, збереження життя і здоров'я учнів із записом до класного журналу. Провели бесіди про необхідність дотримання учнями Статуту навчального закладу, ознайомили з правилами поведінки у закладі освіти та правилами академічної доброчесності.

-Відбулася акція «Кожен учень хоче знати, де свої таланти показати», учні ознайомилися з гуртками, які функціонують на базі гімназії. Керівники гуртків провели бесіди «Вільний час – простір для розвитку здібностей».

-У рамках тижня безпеки дорожнього руху «Щоб не трапилося біди, пам’ятай про це завжди» проведено виховні години з безпеки життєдіяльності та правил дорожнього руху.

-Адміністрацією школи було проведено заходи щодо попередження насильства та жорстокого поводження у сімї, моніторинг соціального стану сій учнів, створено виставку «Права та обовязки дітей у шлюбно-сімейному законодавстві».

-До Міжнародного дня благодійності відбувся осінній благодійний ярмарок «Разом до перемоги», де було зібрано кошти на підтримку ЗСУ.

-З 18-22 вересня 2023 року у закладі відбувся тиждень пам’яті захисників та захисниць. У рамках тижня проведено акцію «Прапор об’єднає». Учні 1-9 класів створили побажання для військових на прапорі.

-До дня пам’яті трагедії Бабиного Яру класними керівниками і вчителем історії було проведено: виховні години «Біль нашої пам’яті», усний журнал «Найжорстокіший злочин ХХ століття: пам`ять не вмирає…». Учнівське самоврядування організувало акцію «Запали свічку пам’яті».

-До дня миру в шкільній бібліотеці організовано виставку літератури «Ми – єдині, ми – за мир», учителі мистецтва провели конкурс малюнків на асфальті: «Діти України за мир на Землі», взяли учать у Всеукраїнській освітній компанії «Голуб миру» (виготовлення голубів миру), класні керівники провели єдиний урок миру на тему: «Разом заради миру: повага, безпека та гідність для всіх», педагог-організатор провела флешмоб «Ми за мирне небо України».

-До міжнародного дня правових знань учитель правознавства організувала брифінг «Закон один для всіх»,спрямований на акцентування важливості розуміння та дотримання правових норм та рівності перед законом.

-У напрямку ціннісне ставлення особистості до праці та природи було проведено рейд-огляд збереження шкільних підручників учнями, оформлено класні куточки та виставку композицій з живих квітів «Квіти мого краю», проведено конкурс листівок та малюнків «Прохання Землі - берегти».

-29 вересня 2023 року шкільний бібліотекар організувала літературні читання творів улюблених письменників для учнів 5-9класів до Всеукраїнського дня бібліотек «Книга – незбагненний світ у твоїх руках», для учнів 5-7 класів акцію «Книга – джерело знань», а для учнів початкових класів провела бібліотечний урок «Бібліотека – безмежне джерело знань».

-У напрямку ціннісне ставлення особистості до культури і мистецтва проведено конкурс аматорських відео та фото «Моє літо» та організовано кінотеатр під відкритим небом.

-З 04.09-15.09.2023 року було організовано декаду громадянської зрілості та творчого розвитку особистості «Ми господарі у школі, бо вона – наш другий дім». У рамках декади було проведено години спілкування «Я люблю свою школу», відбулися «Вибори органів учнівського самоврядування – 2023». Педагог-організатор провела заняття шкільного активу «Відкрий в собі лідера».

-З 11.09-15.09.2023 року було проведено олімпійський тиждень. Учитель фізичної культури провела спортивний челендж «Кожен зможе», конкурс коміксів на тему «Спортивні забави» (до Дня фізичної культури і спорту України), учнівське самоврядування запустило Тік-токчелендж «Спорт – це модно!» і фотовиставку «Спорт – моє життя».

-З метою виявлення лідерських якостей учнів у вересні 2023 року соціальним педагогом закладу було проведено анкетування учнів «Шкільний лідер. Соціально-психологічний портрет» та психологічний тренінг для учнів, схильних до конфліктної поведінки «Розвиток навичок поведінки у конфліктних ситуаціях» та анкетування «Я індивідуальність», з метою виявлення здібностей учнів та складання програм розвитку.

-Вчителі основ здоров’я  провели лекції для учнів 6-9 класів з питань особистої гігієни.

-У жовтні 2023 року проходив місячник військово-патріотичного виховання «Люблю я край свій дорогий, що зветься Україна». Мета місячника: вироблення в учнів високого ідеалу служіння народові, готовності до трудового та героїчного подвигу в ім'я процвітання держави та до її захисту; забезпечення розуміння ними загальнолюдської і народної моралі щодо оточуючого природного та соціального середовища; виховання в школярів патріотизму, колективізму, свідомої дисципліни та організованості; забезпечення усвідомлення ними громадянського обов'язку.

-З 01.10-20.10.2023 року у закладі проведено декаду захисників і захисниць України. У рамках декади провели тиждень українського козацтва. Класні керівники 1-9 класів провели тематичні години спілкування до Дня захисників та захисниць України «Покрова – козацький оберіг»,«Слава нескореним», учителі фізичної культури організували спортивно-патріотичну гру для учнів 5-9 класів «Ми – нащадки козацького роду», педагог-організатор й учнівське самоврядування опублікували відео на фейсбук сторінці гімназії «Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра», учителі початкових класів провели свято козачат «Козацькі забави» для учнів 1-4 класів, педагог-організатор підготувала інформ-дайджест «Від козаків до кіборгів» та разом з вчителем мистецтва провела національно-патріотичну акцію малюнків «Повертайся живим». Відбулися зустрічі з учасниками російсько-української війни «Захисники країни, спасибі за майбутнє України», учитель історії провела інформаційну хвилину, присвячену 80-й річниці створення УПА «Ми сміливі нащадки незламних дідів». Протягом жовтня у закладі була організована фотовиставка до Дня захисників та захисниць України «Я пишаюсь вами, мої рідні» (фото захисників України, випускників закладу та інших військових).

-До Дня працівників освіти старшокласники організували святкову програму «Вільна Україна має найкращих учителів», провели день учнівського самоврядування та конкурс вітальних стіннівок «Святковий калейдоскоп».

До Дня громадян похилого віку проведено акцію «Милосердя», в рамках якої діти надали допомогу пенсіонерам, хворим, самотнім людям, а класні керівники провели інформаційні хвилини «Дорогою добра і милосердя», «Пам’ятай про старших у твоїй родині».

-18.10.2023 року соціальний педагог закладу провела тренінг «Скажи НІ сучасному рабству!».

З 16.10-20.10.2023 було проведено тиждень протипожежної безпеки. Класні керівники ознайомили учнів із планом евакуації під час пожежі, провели бесіди «Щоб не трапилось біди, в МНС ти подзвони», організували зустрічі з працівниками ДСНС.

-За напрямком ціннісне ставлення особистості до природи для учнів гімназії було проведено акцію «Чотирилапий друг» до Всесвітнього дня тварин (04.10.2023).  Взяли участь у Всеукраїнській благодійній акції «Happy Гав для Сірка», Всеукраїнській природоохоронній акції «Чисті береги». На фейсбук сторінці гімназії опубліковано відео, яке присвячене Всесвітньому  дню захисту  тварин «Тварина – друг людини».

Російський напад на Україну створив безпосередню та зростаючу загрозу життю й добробуту 7,5 млн українських дітей. Унаслідок військових дій 3 млн дітей в Україні та понад 2,2 млн дітей у країнах, котрі приймають біженців із неї, потребують невідкладної гуманітарної допомоги. Внутрішнє й зовнішнє переміщення торкнулося кожних двох дітей із трьох. Війна впливає на психічне здоров’я кожного громадянина України. Одним із головних виховних завдань школи у 2023/2024 н. р. є повсякденна психологічна допомога та емоційна підтримка учасників освітнього процесу.

-З нагоди Всесвітнього дня психічного здоров’я соціальний педагог провела тренінг «Подолання стресових ситуацій у навчальному закладі та розвиток позитивних емоцій».

-З 09.10-13.10.2023 року у закладі проведено тиждень морального виховання. Для учнів 1-4 класів проведено рольову гру “Правила ввічливості”, для 5-7 класів гра-експрес “Моя родина, яка вона?”, для 8-9 класів рольова гра «Милосердя в нашому житті». Кривченко А.М. провела години спілкування: “Я хочу стати кращим” – 1 клас, “Дбай про інших” – 2 клас, “Дисципліна і культура” – 3 клас, “Віра у себе” – 4 клас, “Сам собі вихователь” – 5 клас, “Пізнай себе” – 6 клас, “Світ моїх почуттів” – 7 клас, “Створення життєвого проекту саморозвитку” – 8 клас, “Вміння бути самим собою” – 9 клас.

-До Міжнародного дня проти насильства педагог-організатор та класні керівники провели бесіди з учнями на теми: «Роз’яснення неповнолітнім їх прав стосовно скоєння відносно них насильства або інших протиправних дій»,  «Роз’яснення відповідальності за жорстоке поводження з однолітками, а також вчинення кримінальних правопорушень проти особистості», виховні години «Насилля в сім'ї як соціальна проблема», «Не  проміняй свободу на рабство», «Як захистити себе від насильства в сім'ї», «Життя без насильства».

З метою розвитку обізнаності та самовираження у сфері культури педагог-організатор та учнівське самоврядування організували фоточелендж «Сила усмішки».

За напрямком ціннісне ставлення особистості до себе з 23.10.-27.10.2023 у закладі проведено шкільний конкурс серед учнів на кращий інформаційно-просвітницький матеріал про здоровий спосіб життя (листівки, плакати, буклети, літературні твори тощо.)

У День української писемності та мови (27.10.2023) учні та вчителі провели низку заходів та долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Педагог-організатор провела інформаційну хвилину для учнів 1-4 класів, на фейсбук сторінці гімназії опубліковано відео «Мова моя солов’їна…» за участі учнів 5-7 класів, учителі української мови та літератури провели гру-вікторину «Українська мова: світ загадок і таємниць».

У листопаді 2023 року пройшов місячник правового виховання. Мета місячника: формування правової культури та прищеплення учням поваги до прав і свобод людини і громадянина, Конституції України, державних символів (Герба, Прапора, Гімну); забезпечення знання та виконання ними законів України, норм та правил поведінки у школі.

03 листопада 2023 року за напрямом ціннісне ставлення особистості до культури та мистецтва для учнів 1-4 класів було проведено квест-гру «Золота осінь» (педагог-організатор), з 13-17 листопада 2023 року у закладі тривала виставка фотогазет «Світ наших захоплень».

До Дня памяті жертв Голодомору у закладі було проведено загальношкільну лінійку пам’яті «Минуле живе, допоки його пам’ятають 1932-1933 рр.». Класні керівники провели урок-набат «Голодомор в Україні: говоримо сьогодні, пам’ятаємо завжди». Педагог-організатор  та учнівське самоврядування школи взяли участь у Всеукраїнській акції «Запали свічку пам’яті у своєму вікні «І пам’яті свіча не згасне…».

З 20 – по 24 листопада у закладі проведено тиждень Гідності та Свободи. Учні 5-9 класів разом з педагогом-організатором закладу переглянули документальний фільм «Палаюча зима: боротьба України за свободу», класні керівники провели виховні години на тему: «Наш дух не зламати, свободу не вбити», шкільний бібліотекар організувала виставку літератури «Найкращих вибрали й забрали небеса..». Учитель історії підготувала документальну панораму пам’яті «У їхніх серцях жила Україна» та вшанували Героїв хвилиною мовчання.

Акція «16 днів проти насилля» проведена у гімназії з 13 – по 28 листопада 2023 року. Для учнів 1-9 класів було організовано класні години «Ні булінгу!», години спілкування «Правовий букварик», «Я – маленький громадянин», «Право, обов’язок, свобода та відповідальність». До Міжнародного дня толерантності (16.11.2023) було проведено психотренінг для учнів 5-6 класів «Кожен має право бути самим собою», а з учнями 9 класу підготувала соціальний ролик «Ми різні, але ми – рівні», який розміщений на Facebook сторінці ліцею. Соціальний педагог провела анкетування учнів 10-11 класів «Якими є твої моральні цінності». За ініціативи вчителя основ здоров’я було організовано акцію «Шкідливі звички всі забуть – здоровим, друже, завжди будь!!!». Учні 9-11 класів прослухали лекцію на тему: «Формування гендерної культури», яку провела практичний психолог.

До Всеукраїнського дня доброти (13.11.2023) представники учнівського самоврядування організували шкільний челендж «Візьми з собою посмішку» та провели фотоквест «Добро починається з тебе».

За напрямом ціннісне ставлення особистості до праці було організовано тиждень профорієнтації (27.11-01.12.2023). У рамках тижня було організовано уроки на тему: «Моя майбутня професія», «Україні потрібні професіонали» (1-9 класи), конкурс «Бджілка мала, але й та працює» (1-2 класи), рольову гру «Усі професії хороші – вибирай на смак» (3-4 класи), ігрове спілкування «У світі професій» (5-7 класи), круглий стіл «Вибір професії – вибір життєвого шляху» (8-9 класи).

За напрямом ціннісне ставлення особистості до себе класними керівниками було проведено профілактичні заходи «Шкідливі звички» до Дня відмови від паління (7-9 класи), конкурс плакатів «У здоровому тілі – здоровий дух» (1-6 клас). Вчителі основ здоров’я  провели бесіди для учнів 7-9 класів  «Бережись інфекцій!» (профілактика інфекційних захворювань), «Цукровий діабет – хвороба XXІ століття», а класні керівники обговорили правила поведінки з вибухонебезпечними предметами.

До Всесвітнього дня інформації (24.11.2023) учитель інформатики провела брейнстормінг «Обережно! Небезпека у соціальних мережах» ,профілактично-роз'яснювальні бесіди «Соціальні мережі: етичні межі самовираження» (5-8 класи), година спілкування «Я та соціальні мережі» (1-4 класи).

У грудні 2023 року  пройшов місячник творчого розвитку особистості. Мета місячника: формування основ духовно-морального та фізичного розвитку особистості, усвідомлення цінності власного життя і збереження здоров’я (фізичного, психічного, соціального, духовного, культурного) кожної людинирозвиток творчих здібностей та талантів учнівформування життєвих компетенцій та активної життєвої позиції.

За напрямом ціннісне ставлення особистості до держави і суспільства було проведено зустрічі з учасниками російсько-української війни до Дня Збройних Сил України (06.12.2023), педагог-організатор провела квест-гру «Ми вам довіримо Батьківщину» (5-8 класи), учителі фізичної культури організували спортивне свято «Ми майбутні захисники України» для учнів середньої школи, класні керівники та учні 8-9 класів підготували інформаційний вісник «До Дня Збройних Сил України», члени учнівського самоврядування запустили відеочелендж«#Я_вірю_у_ЗСУ». Спільними зусиллями учнівського, педагогічного та батьківського колективів було організовано благодійну акцію «Разом до Перемоги». Учні 7-9 класів привітали зі святом ветеранів війни, військової служби, звільнених в запас та всіх військових України.

До Міжнародного дня волонтерства (05.12.2023)педагог-організатор підготувала інформаційний вісник «Волонтери світу єднаймося заради добра» та провели благодійний збір теплих речей та предметів особистого вжитку, які доправили на передову.

З 04 – по 08 грудня у закладі пройшов тиждень історії та правознавства. У рамках тижня вчитель правознавства провела юридичний всеобуч «Шляхи потрапляння українських громадян до тенет торгівлі людьми» для учнів8-9класів, педагог-організатор та члени учнівського самоврядування організували правовий кінозал для учнів 5-8 класів, вони переглянули та обговорили кінофільм «Людолови. Стоп насильству», класні керівники 1-9 класів провели виховні години на тему: «Твоя правова культура», «Міжнародне право про права дитини», «Права та обов’язки громадянина України», «Ти людина - громадянин», «Права людини: від шкільних зошитів до реального життя», «Право – утілення добра і справедливості», «Які права мені потрібні в школі», «Пустощі та кримінальна відповідальність». Учитель історії провела інформаційні хвилини до Міжнародного дня пам’яті жертв геноциду.

До Міжнародного дня інвалідів (04.12.2023) проведено акцію «Скарбничка добрих справ», учні власноруч зробили різдвяні подарунки, листи та сувеніри.

З 11 – 15 грудня 2023 року у закладі проводився тиждень психологічної та соціальної підтримки. Учні 5-9 класів переглянули короткометражний фільм «Інвалідність – не вирок».

У грудні була проведена декада «СНІД – єдиний правильний вибір на користь здорового способу життя». Педагог-організатор провела акцію «Червона стрічка», та конкурс плакатів «Молодь проти наркотиків і СНІДу», члени учнівського самоврядування підготували інформаційний дайджест «Стоп – СНІД!», учитель основ здоров’я провела диспут «Жити поруч з ВІЛ-інфікованими» (7-9 клас), соціальний педагог провела тренінг-курс для учнів середніх класів «Як убезпечити себе від захворювання на ВІЛ та інші соціально-небезпечні хвороби» та практикум для старшокласників «ВІЛ та СНІД».

За напрямом ціннісне ставлення особистості до культури та мистецтва було проведено акцію «Подарунок своїми руками до Дня Святого Миколая», літературно-народознавчий ранок «На Святого Миколая в небі іскорка палає». Педагог-організатор та члени учнівського самоврядування запустили флешмоб «Ходить по землі Святий Миколай».

За напрямом ціннісне ставлення особистості до природи організовано акцію «Годівничка» (1-9 класи), учителі природничого циклу провели годину милування «Віч-на-віч з природою» (1-2 класи), екологічний турнір «Знай, люби, бережи!» (3-4 класи), брейн-ринг «Земля – наш дім» (5-7 класи), дебати «Природа, людина: пошук гармонії» (8-9 класи).

З 25 – по 29 грудня 2023 року у закладі проведено тиждень книги. Шкільний бібліотекар провела бібліотечний урок «Як книжка прийшла до людей» для учнів початкової школи, турнір «Читай книжку, здобувай знання».

Протягом грудня у закладі панувала святкова атмосфера та підготовка до різдвяних свят. Було проведено класні години «Новий Рік іде – мир та злагоду несе», конкурс на краще оформлення класної кімнати та приміщень школи, виставку новорічних композицій «Ялинка», дитячі ранки «Світ новорічних фантазій» (1-9 класи).

Відповідно до листа МОН від 13.12.2023 р. №1/19632-23 "Про організацію та проведення заходів з питань безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу на час зимових канікул" класними керівниками були проведені інструктажі для учнів 1-9 класів з питань безпеки життєдіяльності перед початком зимових канікул, новорічних та різдвяних свят (зокрема з питань дій у разі оголошення про загрозу виникнення надзвичайної ситуації, у тому числі сигналу «Повітряна тривога», дотримання правил пожежної безпеки, техногенної безпеки та безпеки дорожнього руху, профілактики шлунково-кишкових захворювань, дотримання правил гігієни у період поширення епідемічних захворювань, поводження в громадських місцях з незнайомими людьми та підозрілими предметами, при користуванні громадським транспортом, безпечне перебування біля річок та водоймищ, що вкриті кригою, при використанні піротехніки тощо) з реєстрацією у відповідних журналах. Також провели роз’яснювальну роботу серед здобувачів освіти щодо правил поведінки в умовах низьких температур, попередження випадків переохолодження та обморожень, порядку надання домедичної допомоги постраждалим внаслідок нещасних випадків.

Систематично згідно плану, а також поза планом проводились засідання ради з профілактики правопорушень, де розглядались індивідуальні справи учнів, які мають пропуски занять без поважних причин, порушують правила внутрішнього розпорядку школи та схильні до правопорушень.

Приділяється значна увага роботі з батьками, проводяться батьківські збори та засідання . На засіданнях розглядаються питання успішності та стан відвідування учнями школи, дотримання правил статуту школи та інші. Про хід і результати навчально-виховного процесу повідомляється  батькам на батьківських зборах, які проводяться відповідно до календарного плану. Під час проведення зборів було вирішено ряд організаційних питань, пов'язаних з вихованням учнів та поведінкою. Проводяться індивідуальні бесіди з батьками учнів, які мають помітно знижений рівень навчання.

Систематично наповнюється блог та Фейсбук сторінка гімназії .

Протягом семестру учні нашої школи приймали участь у шкільних ,міжшкільних та обласних конкурсах. Також значне місце у виховній роботі відводиться позакласній роботі. На базі школи працюють   гуртки , вихованці яких є призерами вищезазначених конкурсів.

І семестру 2023/2023 н. р. у міжшкільних та обласних конкурсах, змаганнях

Дата

Місце

Назва заходу

Учасники

1.      

 

І

«Щедрість рідної землі»

номінація

«Практичні навички роботи з природним матеріалом,

володіння народними ремеслами»

 

Колективна робота учнів 6 класу ,керівник: Марина ВЕНГЛОВСЬКА

 

2.      

 

І

«Щедрість рідної землі»

номінація

«Практичні навички роботи з природним матеріалом,

володіння народними ремеслами»

 

Кірінова Тетяна, учениця 2 класу, керівник: Юлія БУЗІЛА;

3.      

 

І

Номінація « Куточок хліба»

 

Когут Віолета, 9 клас, робота: «Коровай Перемоги», керівник: Любов ТИМОХІНА

4.      

 

І

Всеукраїнський конкурс «Новорічна композиція» у номінації «Український сувенір»

Колектив 9 класу , керівник : Любов Тимохіна

5.      

 

І

Всеукраїнський конкурс «Новорічна композиція» у номінації «Сюжетна композиція»

Колектив 7 класу, керівник Сурова К.П.

Поряд із традиційними формами роботи з громадянського виховання значне місце посідає шкільне самоврядування.

Протягом першого семестру активно працював учнівський комітет. Один раз на місяць проводилося засідання учкому. Поле дії учнівського самоврядування - забезпечення порядку, класних кімнатах, дозвілля на перервах, проведення загальношкільних лінійок, виставок, контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог, організація роботи щодо збереження шкільного майна, підручників, благоустрою території школи, участь в гуртках, підготовка та проведення конкурсів, свят.

Голови центрів   разом із педагогом-організатором провели різні та цікаві заходи, брали участь у міжшкільних та обласних конкурсах. Систематично проводяться рейди, конкурси, перевірки, засідання центрів учкому.

Підсумовуючи, слід зазначити, що учні школи протягом І семестру 2023/2024 н. р. були задіяні в навчально-виховному процесі, мали доручення, були залучені до роботи гуртків, спортивних секцій.

Отже, можна зазначити, що виховна діяльність у школі проводиться на належному рівні, але поряд з позитивними моментами ще має деякі недоліки, над якими потрібно спільно працювати і вчителям, і учням, і батькам.

Виходячи з вищезазначеного, можна вважати виховну роботу за І семестр 2023/2024 н.р. такою, що знаходиться на достатньому рівні.

Перспективи виховної роботи на ІІ семестр 2023/2024 н.р.

1.     Заступнику директора :

1.1.    Затвердити план виховної роботи на ІІ семестр 2023/2024 н.р.

1.2.    Продовжити роботу по організації та участі як класних колективів, так і окремих учнів школи у позакласних та позашкільних виховних заходах.

1.3. Активізувати участь у роботі професійної спільноти  класних керівників по впровадженню інтерактивних технологій у методику роботи з дитячими колективами та удосконалювати роботу з національно-патріотичного виховання.

1.4.   Урізноманітнити способи впливу на учнів, які мають девіантну поведінку, залучити таких дітей до активного шкільного життя.

1.5.    Активізувати роботу з профілактики правопорушень серед учнівської молоді

2.     Класним керівникам 5-9 класів:

2.1.  Продовжити роботу по організації виховного процесу на основі вивчення та розвитку здібностей учнів.

2.2. Спільно з працівниками соціально-психологічної служби здійснювати постійний моніторинг учнівського середовища з метою вчасного виявлення та надання необхідної допомоги при захисті інтересів неповнолітніх.

2.3. Систематично підтримувати тісний зв’язок з родинами учнів в яких виховуються учні, схильні до правопорушень, залучати батьків до участі в роботі Ради профілактики правопорушень.

2.4.  Посилити профілактичну роботу по недопущенню жорстокості та насильства серед неповнолітніх.

2.5. Контролювати стан відвідування учнями школи навчальних занять. Вживати невідкладних заходів щодо попередження пропусків без поважних причин, тісно співпрацювати з відповідними службами.

2.6.         Готуючись до проведення виховних годин, активно залучати до підготовки учнів, батьків, урізноманітнити форми проведення виховних годин, використовуючи інноваційні технології.

3.     Педагогу- організатору школи:

3.1.              Активізувати роботу шкільної Фейсбук сторінки.

3.2.              Сприяти залученню всіх комісії до шкільного життя.

4.Керівникам гуртків:

4.1. Будувати свою роботу на основі результатів діагностики інтересів та запитів вихованців, залучати талановитих дітей до участі в різноманітних конкурсах, турнірах, змаганнях.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар