Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним харчовим продуктом, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду,- такими словами розпочала інформаційно-просвітницьку годину спілкування з учнями 5 класу викладач природознавства Цубенко В.Д. - Пам’ятайте «вірні» ознаки, що, як вважають в народі допомагають легко виявити отруйні гриби, хибні! Кажуть, що отруйні гриби згортають молоко, викликають побуріння головок цибулі та часнику, почорніння срібних предметів. Це невірно. Згортання молока відбувається під дією ферментів типу пепсину та органічних кислот, а побуріння часнику та цибулі - ферменту тирозинази. Ці речовини можуть міститися як в отруйних, так і в їстівних грибах. Те ж саме і з сріблом, на яке впливають корисні для людини амінокислоти. Помилковим твердженням є й таке, що отруйні гриби не пошкоджуються хробаками і слимаками. Не відповідають дійсності, за рідкісним винятком, й інші «прикмети» отруйних грибів: тонка ніжка, кільце на ніжці, неприємні запах і смак, яскраве забарвлення. Є тільки один абсолютно надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від неотруйних - треба їх знати»,- наголосила дітям вчителька. «Дітям не можна збирати і вживати гриби. Краще милуватися цими дарами природи та малювати картини!»- зробили висновок юні учасники зустрічі. Викладач основ здоров’я Гериш Л.Р. організувала творчий проект «Щоб тихе полювання було в радість», до якого долучились інші здобувачі освіти нашого закладу. Діти підготували й презентували цікаві доповіді, презентації , пам’ятки та малюнки .
Немає коментарів:
Дописати коментар